Școala de vară la muzeul din Deva

Ceramica1Mai mulți elevi de la Liceul de Arte din Deva învață cum se restaurează ceramica de la specialiștii din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Acțiunea intitulată generic “Școala de vară – Restaurare ceramică” a debutat luni, 6 iunie și se va încheia sâmbătă, 11 iunie.

Totul a pornit de la o idee a Ioanei Popițiu, șeful Secției Restaurare-Investigații-Conservare din cadrul muzeului devean. “Ideea mi-a venit acum câțiva ani pe când lucram la muzeul din Timișoara și am văzut interesul studenților de la restaurare, care nu aveau un laborator și atelier de desfășurare pentru această specializare și m-am gândit că noi, având un laborator acreditat și specialiști acreditați de Ministerul Culturii am putea să facem o deschidere spre inițiere în această specializare”, spune Ioana Popițiu.

Un domeniu care i-a fascinat pe elevi

Acțiunea se desfășoară pe mai multe paliere. În prima zi a avut loc o prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă și hârtie, realizată de specialiști în domeniu. În zilele următoare, elevii au avut ocazia să experimenteze practic cele învățate la prezentarea teoretică.

Ceramica 4

Ceramica“Prima dată am văzut obiectele sparte, am văzut cum vin îmbinate, le-am lipit și acum deja le punem cap la cap și completăm unde este spart”, povestește Vlad Costea, elev în clasa a XI-a la plastică – grupa de ceramică, la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva. El este de părere că experiența de aici este una cât se poate de interesantă. La fel consideră și colega lui,  Simona Cristina Igreți. “Au fost niște zile minunate, am avut șansa să experimentez lucrul în ceramică. Mi se pare foarte interesant și mi se pare un lucru minunat să lucrezi în acest domeniu de restaurare ceramică. Mi-ar plăcea mult o astfel de meserie”, spune Simona Cristina Igreți, elevă în clasa a XI-a secția de plastică, de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva.

Ceramica 5Ceramica 2

La Școala de vară de restaurare ceramică au participat 20 de elevi și doi profesori de la Liceul de Arte din Deva. Specialiștii muzeului din Deva le-au dezvăluit acestora câteva dintre secretele meseriei lor. Mai ales că aceștia sunt acreditați în specializarea lor de către Ministerul Culturii. Muzeul din Deva deține, de asemenea și un laborator de restaurare acreditat.

Planuri pentru următoarea ediție

“Este un eveniment prin care instituția noastră își propune să aducă mai aproape de muzeu elevii de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță”, de la clasele de arhitectură și de ceramică. Practic, ei sunt viitorii specialiști care vor veni să lucreze la noi în muzeu. Ne propunem ca în anul următor, pe lângă elevii de la liceele devene, să invităm la această tabără și studenți de la universități din Cluj și Timișoara”, spune Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. De asemenea, pentru edițiile următoare, reprezentanții muzeului din Deva vor să organizeze ateliere de pregătire și pentru restaurare metal și carte veche.

Leave a Reply

Your email address will not be published.