Sărbătoarea narciselor la Sălașu de Sus

La fel ca în fiecare primăvară, în cea de-a treia săptămână din luna mai, sute de oameni sunt așteptați la poalele Retezatului, pentru a sărbători înflorirea narciselor. Cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Narciselor de la Sălașu de Sus va debuta sâmbătă, 20 mai, de la ora 11:00, când va fi organizată în comună “Întâlnirea generațiilor – Dascăli de ieri și de azi ai școlii sălășene”. Întâlnirea dascălilor va fi urmată de activități culturale și artistice, care se vor desfășura la Școala Primară Sălașu de Sus.

Festivalul Narciselor continuă duminică, 21 mai, de la ora 14:00, cu felicitarea cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani căsătorie în 2017.

Festivalul se încheie cu un spectacol folcloric în cadrul căruia vor susține recitaluri cunoscuţi interpreţi de muzică populară din judeţ.

Poiana Narciselor de la Sălaşu de Sus se întinde pe o suprafaţă de aproape 20 de hectare, accesul spre acest obiectiv turistic fiind posibil cu maşina, pe un drum asfaltat, cu plecare din DN 66 Simeria – Petrosani. Primele narcise au fost aduse la Sălaşu de Sus de un cetăţean olandez, în anul 1900, florile adaptându-se foarte bine la condiţiile de mediu. Localnicii au apreciat parfumul şi forma narciselor, le-au protejat, iar în timp florile şi-au extins arealul şi în natură, în spaţiul dintre satele Salaşu de Sus şi Nucşoara, aproape de poarta de intrare în Parcul Naţional Retezat. Narcisele sălbatice sunt mai mici decat cele obişnuite şi s-au integrat în flora spontană din zona Retezatului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.