Replica matriței de la Sarmizegetusa, expusă la Palatul Magna Curia din Deva

DSC_0008

foto: Daniel I. Iancu

O replică parțială a matriței de bronz de la Sarmizegetusa Regia este expusă și va rămâne în permanență în Palatul Magna Curia din Deva. Decizia a fost luată de către conducerea Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva din dorința de a oferi publicului prilejul de fotografia și filma exponatul, în condițiile în care măsurile de securitate nu permit acest lucru în ceea ce privește piesa originală.

Replica parțială a matriței din bronz de la Sarmizegetusa Regia a fost realizată în primăvara anului 2015, cu ocazia organizării expoziției tematice “Matrița de bronz de la Sarmizegetusa”. Pentru a nu lăsa loc de confuzii cu originalul, replica, realizată de dr. Marius Barbu, arheolog în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Paul Cheptea, conferențiar universitar doctor la Universitatea de Arte și Design Cluj-Napoca, a fost confecționată de asemenea din bronz și are o formă de prismă  patrulateră, redând pe laturile ei patru dintre cele opt fețe ale artefactului antic.

Cu ajutorul acestei replici s-au putut experimenta diferite tehnici de lucru, care să redea o imagine cât mai apropiată de ceea ce se putea realiza cu ajutorul obiectului antic.

Matrița din bronz a fost descoperită întâmplător la Sarmizegetusa Regia în luna iunie a anului 2013, de către administratorul acestui sit, Vladimir Brilinsky.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.