Un nou proiect internațional va fi derulat de Universitatea din București în Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO. Proiectul intitulat ”Danube GeoTour” urmărește punerea în valoare a patrimoniului geologic pentru dezvoltarea turismului sustenabil și inovator în geoparcurile din țările dunărene. O primă întâlnire în cadrul proiectului are loc în aceste zile, în Geoparcul Unesco Idrija din Slovenia.
Proiectul își propune să răspundă unei provocări importante: valorizarea excepționalelor resurse naturale și de patrimoniu ale geoparcurilor prin dezvoltarea turismului durabil cu impact negativ minim asupra mediului. Totodată, partenerii în proiect urmăresc un rezultat comun și anume să consolideze cooperarea dintre regiunile și geoparcurile din țările aflate de-a lungul Dunării. În acest sens va fi dezvoltat un produs turistic comun, inovator care să promoveze conceptul de geoparc și să atragă cât mai mulți turiști. Prin intermediul unei strategii comune, vor fi puse bazele unor geoproduse dezvoltate pe două direcții majore: ”geocultură” (geoartă, geoalimente, geoarheologie, geobijuterii etc) și ”geoactivități” în natură (geociclism, geohiking, georafting etc). Noile produse se adaugă ofertei de activități a geoparcurilor din țările dunărene cu scopul de a accentua rolul geoparcurilor în promovarea conservării patrimoniului natural și cultural și al conștientizării importanței legăturii dintre om și planeta Pământ.
Prin intermediul schimbului de experiență, testarea unor geoproduse turistice pilot și prin noi abordări în interpretare, proiectul își propune să mărească implicarea comunităților locale în activitățile geoparcurilor și să aducă geoparcurile din țările dunărene la același nivel de calitate a produselor cu cele din celelalte țări ale Uniunii Europene.
Un proiect inițiat în Slovenia, cu parteneri din 11 țări
Proiectul Danube GeoTour a fost inițiat de Geoparcul UNESCO Idrija din Slovenia, prin Heritage Centre Idrija și reunește parteneri din 11 țări (Slovenia, Ungaria, Austria, Croația, Republica Cehă, România, Slovacia, Finlanda, Portugalia și Franța) reunind geoparcuri, parcuri naturale și universități din țările dunărene dar și din Rețeaua Europeană a Geoparcurilor. De asemenea, Danube Geotour beneficiază de sprijinul Rețelei Globale a Geoparcurilor, partener în proiect.
Acest proiect debutează în 2017, an declarat de Națiunile Unite drept Anul internațional al dezvoltării prin turism sustenabil, la care a aderat și Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO. Termenul de finalizare a proiectului este iunie 2019. Proiectul beneficiază de co-finanțare prin Programul european transnațional Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).