“POVESTE FOTOGRAFICĂ” LA MUZEUL DIN DEVA

Expo 1

Un vernisaj special a avut loc astăzi la Palatul Magna Curia din Deva. Petrișor Crăciunoiu, Marius Peptan și Horia Trânc au adus în fața publicului câteva fotografii inedite realizate de ei. Despre natură ori despre oameni, fotografiile expuse aici spun o poveste. De aici și titlul expoziției: “Poveste fotografică”. Cei trei fotografi hunedoreni au fost prezentați publicului de la vernisaj de către prof. univ. dr. Dorel Găină, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

“E o întâmplare fericită  că trei fotografi și un poet, asistați de o echipă de prieteni s-au hotărât să aducă în conștiința publică faptul că fotografia, dincolo de faptul că este imagine, este imagine virtuală și că este comunicare, în primul și în ultimul rând, precum un alfa și un omega, este o povestire”, spune Dorel Găină. Potrivit acestuia, imaginile expuse sunt daruri pe care cei trei fotografi au știut să le primească și apoi să le dea mai departe.

Muzeul din Deva, o oază de cultură

Expoziția celor trei fotografi hunedoreni s-a împletit cu versul, adus în rândul celor prezenți la vernisaj de către poetul Daniel Dăian. Nu a putut fi prezent aici, dar poezia lui s-a făcut auzită prin glasul prietenilor, iar mesajul lui a venit printr-o înregistrare video. “Este o plăcere să avem pe simezele muzeului nostru o parte din imaginile pe care cei trei fotografi le-au imortalizat în decursul timpului. Este o expoziție la care și poetul Daniel Dăian a avut ceva de spus. Practic, s-a stabilit o legătură între fotografie și poezie. La fel cum a spus și domnul profesor Dorel Găină, instituția noastră s-a transformat dintr-o insulă, într-o oază. Dacă în urmă cu câțiva ani, vizitatorii puteau găsi la muzeul din Deva doar obiecte de arheologie și istorie, acum reușim să devenim o oază, cu expoziții și evenimente care bucură o mare categorie de public”, spune Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Expo 2

Totul s-a materializat cu mult sprijin din partea Cristinei Mitar. “Pentru mine a fost un proiect cu totul inedit. După câteva experiențe în tabere de fotografie împreună cu prietenii mei, am zis: haideți să vedem cum va primi lumea modul vostru de artă. Și cred că este bine primit. Am încercat și o nouă abordare, cu proiecția din sala a doua, fotografie alb-negru combinată cu fotografie color, mai multe stiluri de fotografie de la portret, la fotografia de stradă și fotografia de peisaj. Totul combinat cu poezie”, povestește curatorul expoziției, Cristina Mitar, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Imagini din Șureanu, Parâng, Retezat și Apuseni

Fotografiile expuse sunt rezultatul muncii de ani de zile a celor trei fotografi.  “Fotografiile sunt făcute pe parcursul mai multor ani. Mă bucur că am reușit să transmit și altora ce am simțit eu”, explică fotograful Horia Trânc. Fiecare fotografie spune o poveste, pe care autorul a dorit să o transmită și celorlalți. “Majoritatea fotografiilor sunt făcute aici la noi în județ, unde ne place nouă să mergem, în Șureanu, Retezat, Parâng, Apuseni. Am încercat să creăm câteva povești. Sperăm că ne-au ieșit aceste povești”, spune fotograful Marius Peptan.

Fotografiile rămân expuse la Palatul Magna Curia din Deva și pot fi văzute până la sfârșitul lunii aprilie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.