O statuetă din bronz aurit, „Exponatul lunii” la muzeu

1 februarie 2017 menada (2)O nouă piesă din categoria „Exponatul lunii” poate fi admirată în luna februarie în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii februarie 2017 face parte din colecția secției de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana a Muzeului Civilizației Dacice și Romane, fiind descoperită în primăvara anului 1995, cu ocazia unei cercetări de teren desfășurate în zona capitalei Daciei romane, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Este vorba despre o statuetă de bronz aurit, fragmentară – lipseşte capul statuetei, iar stratul de aur nu mai acoperă piesa uniform – cu o înălțime păstrată de 27 cm. Statueta redă un personaj feminin, în poziţie aşezată şi cu torsul întors spre stânga, având brațul stâng sprijinit de suportul pe care era aplicată, iar cel drept fiind adus spre piept. Personajul este o menadă – nimfă posedată de o furie mistică – care făcea parte din cortegiul lui Bacchus/Dionysos.

Importanţa piesei a determinat clasarea ei în categoria „Tezaur” a patrimoniului cultural naţional, motiv pentru care a fost selecţionată în expoziţia „Comorile României” vernisată la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing şi itinerată la Muzeul Provinciei Sichuan din Chengdu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.