Mii de oameni, la inaugurarea Cetății Regale a Devei

 

foto cetate

Mii de oameni, din Deva, dar și din împrejurimi, au participat astăzi la evenimentele care au marcat deschiderea oficială a Cetății Regale a Devei. Cavaleri, domnițe, daci și romani au pregătit pentru public un spectacol de zile mari.

Redată publicului sub o nouă înfățișare, apreciată de unii și contestată de alții, Cetatea Devei a primit astăzi vizita a mii de oameni. La telecabina care urcă pe cetate s-au format cozi serioase, iar potecile care duc din parc spre Poarta 1 s-au împânzit de oameni curioși să vadă cum arată monumentul simbol al Devei, proaspăt renovat.

 

21

Construită pe un deal care s-a format acum zece milioane de ani, Cetatea Regală a Devei este una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Povestea ei începe cu sute de ani in urmă, fiind atestată documentar în anul 1269. Locuită de-a lungul vremii de voievozi și principi, precum Roland Borșa, Ladislau Kan, Matia Corvin, Sigismund Bathory, Moise Secuiul, Generalul Basta sau Gabriel Bethlen, cetatea cunoaște în timp mai multe etape de dezvoltare. Așa iau naștere, în preajma anului 1500 Incinta a II-a și la sfârșitul secolului al XVII-lea, Incinta a III-a. Un eveniment care a marcat istoria cetății este explozia din anul 1849, care a distrus mare parte din zidurile vechii fortificații.

 

O panoramă superbă și multe trasee de vizitat

 

Cetatea Devei a intrat în urmă cu câțiva ani într-un amplu proces de reabilitare, care a vizat Incintele II și III. “Contractul pentru acest proiect a fost semnat în luna martie 2010, de către Primăria Municipiului Deva în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Dezvoltării Regionale – responsabilul pentru implemetarea fondurilor europene. Trei ani de zile s-au pierdut datorită a tot ceea ce înseamnă legislație în România: licitații, anulări de licitații, contestații, din nou licitații, așa că lucrările efective au început abia în anul 2014”, spune Marius Surgent, viceprimar al municipiului Deva. Lucrările de reabilitare au fost de curând finalizate. Vechile ziduri ale cetății au fost practic scoase de sub pământ. Bătrâna cetate a ieșit din nou la iveală și se arată turiștilor în toată splendoarea ei de altadată.

Pe lângă o panoramă superbă, turiștii care ajung pe Cetatea Devei pot vedea și câteva obiective interesante. “Ca și puncte de interes ale cetății ar putea fi: Bastionul semicircular Bethlen, Camera artileriștilor, Poarta I și Poarta II. De asemenea, sunt și câteva trasee de vizitare foarte interesante”, spune Elena Stelczner, coordonatorul proiectului de reabilitare a Cetății Devei. Cetatea va fi administrată de către Centrul Multicultural Castrum Deva, iar aici vor avea loc diverse evenimente culturale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.