Oct 20
Istorie, tradiție și lux pe tărâmuri orientale – Turcia 2023
Al treilea concediu
în trei l-am petrecut în Turcia, Antalya, Side. A fost frumos și a venit vremea
să vă povestesc mai multe. Nu mai fusesem în Turcia decât în excursie de o zi și am avut
emoții în ceea ce privește curățenia și mâncarea. Dar a fost ok. Mai mergem.
Am ales Side pentru că: e la o distanță nu foarte mare de aeroport (cam o oră), nu e o stațiune scumpă, plaja e cu nisip, iar apa nu e foarte adâncă la mal, deci totul potrivit pentru o vacanță cu copii mici. Mi-ar fi plăcut ceva și mai aproape de aeroportul din Antalya, dar prețurile erau mai mari ori plaja era cu pietriș. Așa că am ales Side, hotelul Hane Sun Elite, la prețul de 1.600 de euro, all inclusive. Am luat vacanța tot de la fetele drăguțe de la Nexus Travel din Deva. Le recomand, pentru că sunt foarte amabile și au cele mai bune prețuri. Hotelul ales de noi a fost renovat anul trecut, este curat și arată foarte bine. Singurul lucru care poate fi un inconvenient și merită menționat este faptul că dacă prinzi o cameră cu vedere la piscină vei avea parte de gălăgie, atât la orele amiezii, cât și seara. La amiază sunt animatori la piscină, iar seara se aude muzică și gălăgie de la discoteca organizată aici. Mâncarea de la hotel a fost bună și variată. Sunt piscine, pentru cei mari și pentru cei mici, este loc de joacă pentru copii și autobuz care merge spre plajă, din 10 în 10 minute. Am uitat să menționez, hotelul nu e pe plajă. Știu că văzusem prezentarea unuia care e pe plajă. Costa cu vreo mie de euro în plus. Dar e ok și așa. Hotelul pune la dispoziția turiștilor un autobuz care te duce gratis la plajă. Pe jos ai face cam 10, 15 minute. Nu e mult, dar cu copii lucrurile se complică, drumul devine și mai lung. Adevărul e că noi veneam pe jos seara de la plajă, pentru că autobuzul circulă doar până la ora 18, iar nouă ne plăcea să stăm la briza de seară pe plajă până după ora 18. Pe cea de dimineață nu o prea prindeam. Plus că, venind pe jos mai treceam prin bazar, mai vedeam una… alta. Nu e un bazar mare, dar tot găseai câte ceva și aici.
Tarom-ul – întârziere mare și la plecare și la sosire
M-am luat cu hotelul și stațiunea, dar nu v-am spus despre zborul cu avionul. Am ales să zburăm din Sibiu, pentru că e cel mai aproape aeroport de Deva și nu ne place să pierdem timpul pe drum. Compania cu care am călătorit a fost Tarom-ul. Zbor plăcut, condiții ok, dar neseriozitate maximă. La plecare avionul a avut întârziere de aproape două ore, iar la întoarcere am pățit la fel. Este incredibil cum toate celelalte avioane, ale altor companii, programate să plece mult după noi, plecau rând pe rând înaintea noastră. În fine, să trecem și peste asta. Într-o oră și 50 de minute am ajuns în Antalya. După ce ne-am luat bagajele, ne-am întâlnit cu partenerii locali ai agenției Paralela 45, care ne-au dat câteva info și ne-au direcționat către autocarul ce ne-a dus la hotel. Cu repezentanta agenției locale, Veronica, ne-am întâlnit a doua zi. A venit la hotel și ne-a lămurit despre cum să ajungem la ruinele din Side, ce e de văzut prin zonă, dar și despre excursiile pe care le oferă ei. Am ales să luăm de la ei o excursie la Aquarium-ul din Antalya. Este unul dintre cele mai mari din Europa și deține cel mai lung tunel acvatic de pe continent. Am plătit 70 de euro de persoană pentru o excursie – tur privat – în Antalya, la Aquarium și în bazar. Fata nu a plătit. Pentru copiii sub 3 ani e gratuit. Deci… 140 de euro. La alte agenții era cam 60-65 de euro/persoană o astfel de excursie, dar erai într-un maraton. Se pleca dis de dimineață și așteptai după toți cei din grup peste tot. Așa, am fost doar noi 3, ghidul și șoferul. Am plecat la ce oră am dorit noi. Și am ales să plecăm la ora 10. Noi nu suntem foarte matinali, plus că ne place să ne savurăm în liniște micul dejun și cafeaua. Bine, zic și eu liniște.. pe cât se poate cu un năzdrăvan de 2 ani jumate lângă noi.
Vizită la aquarium-ul cu cel mai lung tunel acvatic din Europa
La ora 10, a venit mașina după noi și am plecat. Ne-au dus prima dată la o fabrică de aur, apoi la una de haine din piele. Așa au ei contracte, cu firmele cu tradiție în zonă. Nu am luat nimic. Produsele erau foarte frumoase, într-adevăr, dar super scumpe. Am fost apoi la Aquarium. Aici intrarea ar fi fost cam 50 de euro de persoană, dacă alegeai să mergi pe cont propriu. Dar mai plăteai autobuzul sau închiriatul unei mașini, combustibilul… deci cred că e mai ok așa, cum am mers noi. Luna a fost foarte încântată de tot de a văzut acolo. S-a mirat de fiecare peștișor în parte. Și nouă ne-a plăcut pentru că am văzut o varietate mare de pești, inclusiv rechini. Tot în cadrul complexului există și un muzeu al figurilor de ceară. Am fost și noi, dar nu ne-a impresionat pentru că personajele prezentate nu prea seamănă cu cele reale. Dar Luna s-a distrat.
Mâncare bună, dar scumpă la terasele de pe faleză
Am vizitat totul în liniște, fără grabă, iar când am terminat vizita am căutat-o pe Veronica, ghidul care ne aștepta afară. Am pornit spre centrul Antalyei. Am stabilit cât timp vrem să ne plimbăm, ne-am dat un loc de întâlnire și am pornit să vizităm în voie. Prima dată ne-am oprit însă pe faleză și am luat masa. Scump, foarte scump. 70 de euro am plătit pentru un platou într-adevăr foarte bun și sățios, două limonade și o apă plată. Adică și patru persoane se săturau bine din așa ceva. Nici nu am putut mânca tot. Erau tot felul de aperitive gen salate – de vinete, roșii și tot felul de alte legume în diferite combinații – cred că vreo 10 boluri. Apoi, pe un platou erau orez și carne de: vită (cred.. sau porc), miel, pui. Toate acoperite cu vreo câteva lipii. Buuun… foarte buuun. Daarrr… 70 de euro. Erau pregătiți și pentru familiile cu copii, imediat ne-au adus o carte de colorat și creioane pentru fetiță, pe care le-au luat când au servit mâncarea. De asemenea, când ne-am așezat la masă, ne-au dat șervețele umede să ne ștergem pe mâini și după masă la fel. Foarte frumos.
Plimbare prin bazarul din Antalya
După ce am mâncat bine, am pornit spre bazar. Nici nu am intrat bine în zona împânzită de comercianți, că au sărit pe noi. Ne-au dat să gustăm ceaiuri pentru tot felul de afecțiuni și diverse sortimente de rahat. Am și cumpărat. Am negociat tot, căci așa este la ei. Cam 8 – 10 euro/5 cutii cu rahat și tot atât pentru 500 de grame de ceai. Timpul a trecut repede. Noi am mai fi stat să ne plimbăm prin bazar, dar Luna deja își pierdea încet răbdarea, căci trecuse demult ora de somn și nu ne mai înțelegeam cu ea. Prin urmare, am pornit spre locul de întâlnire cu Veronica și cu mașina care ne ducea înapoi la hotel. Copiluța a adormit cum am urcat în mașină, deci a fost liniște pe drum.
O destinație de neratat – orașul vechi Side
Într-o altă zi am
mers în orașul vechi Side. Am luat un autobuz și am plătit.. cât a avut chef
șoferul. Cel care ne-a dus, cu o rablă de ziceai că acușica se dezmembrează,
ne-a luat 9 euro. Șoferul autobuzului – de fapt era microbuz – cu care ne-am
întors, ne-a luat 6 euro. Și aici am fost claie peste grămadă în autobuz. Abia
am reușit să coborâm.
Ei, despre orașul
vechi Side. Merită văzut. Dacă vrei să afli câte ceva despre istoria zonei,
aici trebuie să vii. Microbuzul te lasă într-o parcare mare, iar de acolo vezi
deja ruinele. Dacă nu ai văzut până acum cămile sau vrei să experimentezi cum e
să te plimbi cu ele, poți să o faci aici. Nu știu prețul. Nu am întrebat,
pentru că noi ne-am plimbat cu cămilele în Egipt. Iar pentru fată a fost de
ajuns să le mângâie un pic. Am lăsat cămilele și am pornit spre locul unde se
vedeau coloane înalte de piatră. Acolo sunt ruinele orașului antic Side, Agora,
Amfiteatru, etc. Noi, ne-am plimbat un pic. Nu am fost chiar peste tot. Zona e foarte
întinsă, plus că sunt locuri unde e închis pentru că încă se fac săpături
arheologice. E bine că am fost seara, pentru că altfel ar fi fost prea cald, dar
ne-am grăbit un pic și pentru că se întuneca. E plăcut să mergi în Turcia
toamna, pentru că soarele nu e chiar dogoritor. Au fost cam 32 de grade ziua. Dezavantajul
e că se întunecă devreme. Ziua e mai scurtă și nu te poți bucura atâtea ore de
plajă și de soare. Dacă ai timp destul, în orașul vechi poți să te plimbi prin
micile magazine, să servești masa la tavernele de pe faleză sau să admiri
priveliștea care ți se dezvăluie ochiului printre ruinele care sunt amplasate
chiar pe malul mării.
Cam asta am făcut noi în concediul de șase zile pline, șapte nopți, în Turcia. Mereu mi se pare puțin și spun că data viitoare luăm sejur de 10 zile. Eu aș fi vrut să mai vizităm și cascada Manavgat, căci era doar la vreo 10 kilometri depărtare de Side, dar o excursie ar fi inclus și plimbare cu barca, iar fata are rău de mișcare. Plus că, deși era aproape ca distanță, o excursie acolo ne-ar fi luat aproape o zi întreagă și ar fi fost foarte obositor pentru fată. Așa că, a rămas și asta pe altădată. Ca și Istanbul-ul, Cappadocia sau Pamukkale. Așadar, Turcia.. ne vom revedea!
Ce mi-a plăcut? Mâncarea turcească, nisipul și marea.
Ce nu mi-a plăcut? Faptul că trebuie să negociezi totul, dacă nu vrei să
fii fraierit și să dai dublu sau triplu pe ceva.