Hunedoreanul Florin Hălăștăuan a fost ales vicepreședinte al Federației Internaționale a Rangerilor

hombreHunedoreanul Florin Hălăștăuan a fost ales în funcția de vicepreședinte al Federației Internaționale a Rangerilor (FIR). Votarea a avut loc în Parcul Estes din Colorado, SUA, la cel de-al VIII-lea Congres Internațional al Rangerilor, în perioada 21-27 mai 2016.

Florin, cunoscut pretutindeni cu porecla Hombre, este unul dintre primii doi rangeri angajați în România la o administrație de parc. El și Daniel Bal și-au început munca de rangeri la Parcul Național Retezat în anul 2000. Amintim că Florin reprezintă din 2010 toți rangerii din Europa, având drept de vot în numele acestora, ca membru al conducerii FIR.
La congresul din SUA au votat peste 300 de rangeri care-și reprezintă colegii  din 67 de țări ale lumii. Din funcția de vicepreședinte, Florin Hălăștăuan va fi mâna dreaptă a australianului Sean Willmore, președintele FIR, o personalitate dinamică și dedicată, cu numeroase realizări la activ. Sean conduce și Fundația The Thin Green Line care ajută familiile rangerilor morți în timpul serviciului.

O meserie riscantă
În fiecare an, în lume, mor la datorie în jur de 100 de rangeri. În cele mai multe cazuri, salariul acestora era singura sursă de venit pentru familiile lor. Ca să nu ajungă pe drumuri, familia rangerului decedat primește ajutor de la fundația condusă de Sean Willmore, pentru a se întreține în continuare.

Conform definiției acceptate la nivel global, rangerul este persoana care se ocupă, în principal, de asigurarea conservării și protejării patrimoniului natural, cultural și istoric situat în ariile protejate. De asemenea, acesta desfășoară activități de ghidaj și supraveghere a activității turiștilor, realizează intervenții și amenajări necesare activității de turism în aria respectivă. Rangerul colaborează cu localnicii din zonă, cu cercetători, formațiuni salvamont și salvaspeo, operatori turistici. El răspunde de aplicarea legilor și regulamentelor în ariile protejate, de asigurarea securității turiștilor. Organizarea unor activități de informare și educare în centrele de vizitare sau pe teren reprezintă o componentă obligatorie a activității lor.

Asociația Rangerilor din România (ARR) a fost înființată în 1996 ca organizatie neguvernamentală, apolitică, al cărei scop este conservarea și utilizarea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul rețelei de arii protejate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.