EXPEDIȚIE LA CAPĂTUL PĂMÂNTULUI

PATAGONIA

Trei hunedoreni se pregătesc de o experiență unică: o expediție, cu mașinile 4×4 până în Patagonia, spre cel mai sudic punct al planetei. Aventura va începe în decembrie 2016 și se va finaliza în februarie 2017. Sebastian Popescu, Ovidiu Iancău și Cristian Cornea sunt cei trei hunedoreni care vor participa la această expediție. Lor li se mai alătură încă trei români, pasionați de aventuri extreme: Dan Șenilă, Cosmin Mareș și L. Neagu.

Bazele acestei călătorii au fost puse de către Sebastian Popescu și Dan Șenilă. Sebastian Popescu a fost anul trecut și în Siberia, în cel mai nordic punct al planetei.

“Ideea acestei expediții s-a format în cursul anului trecut. La întoarcerea din Siberia, un prieten, Dan Șenilă a venit cu propunerea de a face împreună această expediție, el fiind fascinat de America Latină. Iar pentru că fusesem deja la cel mai nordic punct de pe planetă, am hotărât că ar fi interesant să îl vedem și pe cel sudic”, spune Sebastian Popescu. După ce au înfruntat condițiile vitrege de viață din taigaua și tundra rusească, temerarii se pregătesc să înfrunte alte provocări. “Aici provocările sunt complet diferite, atât pentru noi cât şi pentru maşini. Dacă ziua putem avea temperaturi în jur de +40 °C, noaptea termometrul poate să coboare chiar şi la -30°C. O altă mare provocare, atât pentru noi, cât şi pentru maşini va fi altitudinea. Vom ajunge până la altitudini de peste 5.100 de metri”, adaugă Sebastian Popescu.

Punctul final al călătoriei va fi Ushuaia, un orășel situat în sudul extrem al Țării de Foc. Este vorba despre cel mai sudic oraș al lumii.

Ushuaia-yamana7Orașul Ushuaia este atestat documentar în anul 1884. În trecut, acesta a fost o bază a misionarilor și bază navală pentru marina argentiniană. Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, Ushuaia cum se numește acum, a fost locuită de indienii Yamana şi Selk’nam.

La finalul expediției se va realiza un documentar

Membrii expediției își propun astfel traversarea uneia dintre cele mai mari, spectaculoase şi totodată izolate regiuni ale Americii de Sud, Tierra del Fuego-Patagonia, dar și cunoaşterea habitatului natural a poporului Quilmes, trib indigen al grupului Diaguita stabilit în văile de vest ale Anzilor, cât şi a indigenilor Quechua.

Temerarii vor stabili prin această expediție și un record, fiind primul echipaj românesc care ajunge la capătul Pământului cu maşini 4X4 înregistrate în România. Și nu va fi simplu să parcurgi cu mașina drumuri care traversează munții, la peste 5.100 de metri altitudine. În timpul celor două luni, cei șase români vor traversa Atacama, cel mai arid deșert din lume, Carretera Austral, renumit pentru drumurile greu accesibile, dar foarte spectaculoase, Insula Chiloe, iar apoi Ushuaia. În total, românii vor parcurge circa 20.000 de kilometri.

De ce această călătorie? Pentru că “ne plac provocările, ne place să ne testăm limitele, atât ale noastre, cât și ale maşinilor, care pentru noi sunt o extensie a ființei noastre”, spune Sebastian Popescu.

Toate aventurile lor vor fi înregistrate și vor face subiectul unui documentar. Cei trei hunedoreni sunt membri ai echipei de producție Discovering Transylvania, care a mai produs o serie de documentare foarte interesante: “România, drumuri cu poveste” și “Pe urme de Ural și Kamaz”, ambele preluate și difuzate de trustul Digi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.