DACUL DE LA SARMIZEGETUSA REGIA A PRIMIT DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ

_DAC7981

Omul care a avut grijă de Sarmizegetusa Regia în ultimul sfert de veac, Vladimir Brilinsky – Dacul a fost răsplătit de către Registrul Urbaniştilor din România cu o diplomă de excelenţă. Evenimentul a avut loc în Sala Mare a Consiliului Judeţean Hunedoara. Cel care i-a înmânat lui Vladimir Brilinsky diploma a fost arhitectul Radu Radoslav.

“Acţiunea Registrului Urbaniştilor din România – Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Vest face parte dintr-un program lansat în urmă cu şase ani prin care se recompensează în mod simbolic, <Bunele practici> ale unor întreprinzători locali independenţi, care contribuie la creşterea competivităţii regiunii noastre. Judeţul Hunedoara este parte semnificativă a acestui program pentru că are oportunităţi imense de regenerare prin punerea în valoare a potenţialului său în domenii diverse, de la turism montan, la turism cultural, datorat vestigiilor sale dacice, medievale, chiar industriale, ce formează o axă strategică prioritară de acţiune”, explică prof. dr. arh. Radu Radoslav.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara şi-au dorit ca festivitatea să aibă loc aici, în sediul instituţiei care administrează situl de la Sarmizegetusa Regia.

_DAC7995

“Este o bucurie pentru sufletele noastre să recunoaştem meritele celor mai buni dintre noi. Mai ales că o asociaţie profesională, Registrul Urbaniştilor din România recunoaşte meritele unui hunedorean de-al nostru, care nu face parte din această castă. Cred că, trebuie să recunoaştem cu toţii, domnul Brilinsky are meritele sale deosebite, incontestabile în valorificarea patrimoniului istoric al judeţului Hunedoara. Am insistat ca această festivitate să aibă loc aici, pentru că, Consiliul Judeţean Hunedoara este una dintre casele domnului Brilinsky şi este singura casă pe care noi o agreăm. Este singura casă în care se poate pune în valoare patrimoniul istoric al judeţului nostru”, afirmă Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

“Regia mi-e dragă la fel ca mama”

“Regia mi-e dragă la fel ca mama. Acolo m-am născut, acolo este prima amintire a vieţii mele şi mi-este dragă pentru că am convingerea că ea va trebui lăsată nepoţilor şi strănepoţilor noştri aşa cum trebuie să fie: într-un climat de normalitate”, spune Vladimir Brilinsky.

Vladimir (Nunu) Brilinsky s-a născut în data de 2 martie 1954 la Sibiu. A copilărit însă aici, în zona Orăştiei, pe tărâmul minunat al vechilor cetăţi dacice. A iubit Sarmizegetusa încă de mic. A lipsit pentru o perioadă de aici. A urmat cursurile Şcolii Tehnice de Cinematografie de la Bucureşti, iar după 1990 s-a reîntors pe meleaguri hunedorene. Pe atunci lucra ca jurnalist. A descoperit o Sarmizegetusă distrusă de nepăsare. A luptat ani de zile ca cetăţile dacice să fie tratate aşa cum merită, a adunat tone de gunoaie aruncate la Sarmizegetusa Regia de către turiştii necivilizaţi. Din 2013, Vladimir Brilinsky a fost numit administrator al sitului care a ajuns apoi pe lista monumentelor UNESCO.  A reuşit să transforme vechea capitală a Regatului Dac într-un loc vizitat anual de peste 30 de mii de turişti din întreaga lume. Nunu Brilinsky merită din plin această diplomă de excelenţă!

Leave a Reply

Your email address will not be published.