Cum trăiau dacii, la munte și la câmpie

expo uvt 4

O expoziție care prezintă obiecte de pe vremea dacilor, dar și date despre modul lor de viață, a fost vernisată ieri la Universitatea de Vest din Timișoara. Expoziția intitulată “Dacii  de la munte. Dacii de la câmpie” cuprinde peste 120 de piese descoperite cu prilejul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive. Aproximativ 70 dintre aceste artefacte provin de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

“Această expoziție pune față în față vestigii arheologice găsite în zonele unde au trăit dacii: la câmpie și la munte. Cercetările arheologice care au scos la iveală aceste artefacte s-au întins pe parcursul a mai multor ani, iar munca a fost realizată în mare parte de către voluntari”, spune președintele Asociației Arheovest Timișoara, Lorena Vlad. Ideea expoziției aparține deopotrivă Universității de Vest, cât și muzeului din Deva, iar parteneri în această acțiune au fost membrii Asociației Arheovest.

“Împreună cu colegul meu, Dorel Micle, de la Universitatea de Vest am pornit acest concept. Am încercat să prezentăm în oglindă modul în care trăiau dacii de la câmpie și modul în care trăiau cei de la munte. Expoziția își propune să pună în lumină această poveste a dacilor, pe parcursul celor două secole în care civilizația dacică a strălucit: secolul I î.Hr. și secolul I d. Hr. Sunt o serie de secvențe ale vieții dacilor pe care noi le-am ilustrat atât grafic, cât și printr-o serie de piese”, explică Iosif Vasile Ferencz, cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Exponate descoperite în Transilvania și Banat

Cine vizitează expoziția poate afla mai multe despre arhitectura din acea perioadă, despre modul în care dacii făceau agricultură, dar și despre prelucrarea lemnului, a bronzului, a fierului, a osului ori a cornului. “Această expoziție își propune, de asemenea, să scoată în evidență modul în care dacii interacționau cu alte populații, prin comerț ori prin război”, adaugă Iosif Vasile Ferencz.

expo uvt 1expo uvt 3

Obiectele expuse au fost descoperite atât în județul Hunedoara, cât și în Timiș. Dintre siturile arheologice de unde au fost aduse aceste piese amintim: Unip, Sarmizegetusa Regia, Grădiștea Muncelului, Costești, Piatra Roșie, Fețele Albe, Ardeu, Piatra Coziei.

“În cele  zece vitrine și 13 panouri, publicul poate vedea principalele aspecte ale vieții cotidiene a dacilor din cele două zone, de munte și de câmpie. Nu lipsesc elementele de viață spirituală. Aveți și o butaforie, unde este prezentată o groapă cu depuneri ritualice, de la Unip – Dealu’ Cetățuica”, povestește lector univ. dr. Dorel Micle, de la Universitatea de Vest din Timișoara.

expo uvt 6expo uvt 7

Colaborarea muzeului din Deva cu Universitatea de Vest din Timișoara a început în urmă cu trei ani. “Instituția noastră acordă sprijin studenților din Timișoara care desfășoară practică, pe timpul verii, pe șantierele arheologice din munții Orăștiei. Suntem o instituție muzeală care a înțeles că este foarte bine să vină în întâmpinarea instituțiilor de învățământ superior și suntem la al doilea eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara”, spune Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Expoziția mai poate fi vizitată, în municipiul de pe Bega, până la sfârșitul lunii mai. În luna iunie, expoziția se mută la Deva și apoi la Hunedoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.