Castelul de la poalele Cetăţii Devei

MuzeuEste unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Deva, iar istoria lui a început să fie scrisă în urmă cu aproape jumătate de mileniu. Domni şi domniţe cu sânge albastru i-au călcat pragul pe vremuri şi au dansat prin sălile lui, la baluri. Castelul Bethlen ori Magna Curia, cum i se mai spune, este astăzi sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Stăpâni de vază
Castelul Bethen, de la poalele Cetăţii Deva, este cel mai vechi monument din localitate, care stă încă în picioare. Acesta a fost construit în jurul anului 1621, de către voievodul Gabriel Bethlen, pe urmele unei case ridicate de guvernatorul Francisc Geszthy în anul 1582, în care au locuit pe rând Sigismund Bathory, Basta, Ştefan Bocskay, Gavril Bathory. Printre cei mai bogaţi stăpâni ai castelului s-a numărat şi Maria Szechy, văduvă la 23 de ani, supranumită, pentru frumuseţea ei, Venus de Murany.
Bine amplasată şi orientată, scăldată în lumină şi împrejmuită de verdeaţă, clădirea contrastează plăcut Cetatea Devei. Iniţial, a fost concepută în stilul Renaşterii, dar transformările ulterioare i-au adus unele elemente interesante de arhitectură barocă. De o rară valoare este balconul aflat deasupra intrării principale, construit din piatră, în formă de lojă. La bază, un decor sculptat în formă de scoică este încadrat simetric de compoziţii florale, stilizate în piatră şi despărţite printr-un brâu orizontal de cele două console care reprezintă figuri umane. Pe chipurile lor, ca nişte măşti aproape groteşti, cu buzele întredeschise se citeşte forţa şi triumful omului în urma unui mare efort. Latura dinspre parc este cea mai atractivă parte a clădirii, datorită monumentalei scări care este cioplită în piatră. Aceasta era intrarea festivă la etaj.

Subsolul întunecat şi etajul de lux
Arhitectura interioară este simplă, sobră. Tavane boltite, la parter ca şi la etaj, cu excepţia câtorva săli mari care au tavane drepte. Încăperile de la parter erau destinate personalului de serviciu şi de pază. Tot aici se mai aflau bucătăriile şi cămările. O scară ducea într-o pivniţă mare, întinsă pe aproape jumătate din subsolul imobilului. Palatului nu-i lipsea nici închisoarea cu uşi grele, zăvorâte cu gratii şi încuietori meşteşugite, nici cuştile fiarelor sălbatice, locuri de supliciu pentru cei pedepsiţi. La etaj, camerele erau luxoase, mobilate cu fotolii şi mese, cu jilţuri din piele şi uşi vopsite şi căptuşite, cu sobe de cahle smălţuite, din care s-au păstrat piese interesante până astăzi. În spatele castelului, până la zidul împrejmuitor de la poalele cetăţii, se întindea o grădină cu vie şi pomi fructiferi. În curtea din partea sud – vestică, erau dependinţele gospodăreşti: un grânar de piatră, pivniţe pentru vinuri. O imagine amplă asupra castelului şi a societăţii din vremurile de demult, oglindită în documente şi obiecte, este păstrată în clădirea palatului, care adăposteşte astăzi bogatele colecţii ale muzeului judeţean.

Muzeu 2

De aproape 80 de ani e sediu de muzeu
Magna Curia este, din 1938, sediu al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, una dintre cele mai reprezentative instituţii cultural – ştiinţifice din reţeaua muzeală a României. Continuator al activităţii Societăţii de Istorie şi Arheologie a Comitatului Hunedoara, muzeul, fondat în 1882, a fost structurat încă de la începutul dezvoltării lui pe patru domenii de cercetare: istorie, arheologie, etnografie, ştiinţele naturii. Din 1967, a fost reorganizat pe profil de arheologie, iar din 1982 şi-a extins profilul de cercetare, de la arheologie la “epoca de aur”. Între 1990 – 1995 aici au funcţionat secţiile de arheologie şi istorie. Pentru o perioadă de timp secţia de ştiinţele naturii a funcţionat în clădirea Prefecturii, iar patrimoniul prestigioasei instituţii a fost mult timp ţinut închis. Şi asta pentru că Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean, în administrarea căruia se află muzeul au alocat, timp de mai mulţi ani bani cu ţârâita. În 2002, s-a reuşit refacerea acoperişului, restaurarea a şapte din cele 30 de încăperi şi instalarea sistemului de încălzire a clădirii.

Restaurat cu fonduri PHARE
În 2004, lucrurile au început să se mişte cum trebuie în ceea ce priveşte restaurarea vechii clădiri. Muzeul, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara au realizat un proiect pentru obţinerea unor fonduri PHARE. Proiectul a avut o valoare totală de 836.000 de euro, din care 752.000 de euro au fost fonduri PHARE, iar 84.000 de euro – fonduri locale, alocate de către Consiliul Judeţean Hunedoara. Această sumă a ajutat la refacerea infrastructurii mici a clădirii. După doi ani, în anul 2006, lucrările au fost finalizate. Castelul Bethlen şi-a recăpătat splendoarea de altădată.
La sfârşitul anului 2011 s-a finalizat şi reabilitarea corpului administrativ ce cuprinde pe lângă ansamblul de birouri şi depozitele necesare păstrării colecţiilor muzeale la standardele impuse de legislaţie. În prezent ansamblul expoziţional al muzeului se află în reorganizare, iar patrimoniul în plin proces de reevaluare.
La ora actuală la parterul Magnei Curia poate fi vizitată expoziţia de bază de Ştiinţe Naturale, intitulată „Trecut şi prezent în natura hunedoreană” precum şi o încăpere dedicată istoriei secolului al XIX-lea din judeţul Hunedoara şi denumită „Ambient nobiliar de secol XIX”, ambele expoziţii fiind vernisate în prima jumătate a anului 2012. Deocamdată, în celelalte spaţii sunt organizate diferite expoziţii temporare. În spatele clădirii Magna Curia a fost realizat, tot în anul 2012, un Lapidarium, deschis publicului.
Totodată, periodic aici sunt organizate expoziţii temporare prin care se încearcă să se valorifice cât mai multe aspecte reprezentative pentru bogatul patrimoniu deţinut de muzeul din Deva.

1 comment

  1. E pentru prima data cand vizitez siteul si imi place ce vad 🙂 foarte interesant articolul. Succes

Leave a Reply

Your email address will not be published.