Vreți să petreceți un weekend minunat în județul Hunedoara, vreți să vizitați locuri frumoase de aici, să aflați povești și legende fascinante? Ei bine, nu ratați o vizită la Castelul Corvinilor – unul dintre monumentele simbol ale Hunedoarei.
Castelul Corvinilor este ridicat în secolul XIV, pe locul unei vechi fortificații din piatră, amplasată pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Castelul este o construcție impunătoare, cu acoperișuri înalte, turnuri și palate cu ferestre și balcoane împodobite cu decoruri din piatră cioplită. Geografic, monumentul este situat în centrul județului Hunedoara, în partea sud-vestică a municipiului Hunedoara, pe ultimele ramificații estice ale munților Poiana Ruscă. Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe autostrada A1, DN7 (E15) până în dreptul localității Sântuhalm, dinspre est sau vest, continuând pe DJ687 până în oraș. Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii și Libertății.
Construit pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați
Castelul are 42 de încăperi, două terase, două poduri și o suprafață construită de 7.000 m2. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susținut pe 4 piloni masivi de piatră, plasați în albia pârâului Zlaști, lăsând în urmă curtea husarilor și nișa ce adăpostește statuia Sfântul Ioan de Nepomuk, protectorul podurilor și al trecerilor peste apă. De aici se poate admira Turnul nou de poartă, de formă rectangulară, ce impresionează prin masivitate. Tot de aici se ajunge, cu ușurință, în închisoarea castelului, care păstrează ușa, probabil singurul element de lemn din secolul al XV-lea. Pe partea stângă, chiar la ieșirea din Turnul nou de poartă, se află așa-numita Loggie Matia, la etajul căreia se mai păstrează o frumoasă pictură laică din perioada goticului târziu ce conține scene care fac trimitere la celebra legendă a corbului de la care își trage numele familia Corvinilor. Tot aici se află și Camera de Aur, în care a fost amenajat un dormitor medieval.
La primul nivel al Turnului nou de poartă se află Camera Domnițelor, unde se pot vedea obiecte și piese de mobilier aparținând secolului al XIX-lea. Traversând Scara spirală se ajunge în Sala Dietei, construită în stil gotic târziu, cu medalioane pictate pe pereți în secolul al XVII-lea, ce reprezentau persoane și fortificații din Transilvania. În cazul a două medalioane se presupune că sunt reprezentate portretele domnilor Matei Basarab din Țara Românească și Vasile Lupu din Moldova. La ieșire, scara din piatră conduce la etajul Turnului Capistrano (după numele călugărului Ioan de Capistrano). Prin partea dreaptă se poate urca la al doilea etaj al Palatului Administrativ în camerele folosite în secolul al XVIII-lea ca și birouri pentru Administrația minelor de fier din Munții Poiana Ruscă.
În curte, pe lângă fântână, se mai poate vizita terasa de artilerie, modificată în secolul al XIX-lea, de unde se deschide o impresionantă priveliște spre groapa urșilor, Palatul Nordic, capela și curtea fântânii.
Ultimul obiectiv, Sala Cavalerilor, una din cele mai interesante spații laice din Transilvania secolului al XV-lea, este amplasat pe latura vestică a castelului la parterul Palatului de festivități fiind împărțită în două nave de un șir de coloane octogonale.
Funcționalitatea acestui spațiu era aceea de sală de mese sau sală de judecată și unde ocazional se organizau întruniri pentru nobili, după model germanic.
În Sala Cavalerilor există un bust, turnat în bronz, reprezentându-l pe Ioan (Iancu) de Hunedoara. Multă vreme bustul, care are o copie la Muzeul Militar Național din București, a fost depozitat în subsolul Castelului, actualmente făcând parte din expoziția de tehnică militară.
Mai multe etape de construcție
Una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara, Castelul cunoaște în timpul acestuia însemnate transformări. El devine o somptuoasă locuință, nu numai un punct strategic întărit.
Galeria și turnul de apărare (“Ne boisa” = “Nu te teme”), rămase neschimbate de pe timpul lui Iancu de Hunedoara, precum și Turnul Buzdugan, reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părți ale construcției.
Matia Corvin continuă după anul 1458 lucrările, insistând mai ales pe aspectul de înfrumusețare a construcției existente, cu elemente renascentiste.
O importantă etapă de construcție are loc între anii 1618 – 1624, când principele Transilvaniei Gabriel Bethlen realizează ultimele edificii de mare anvergură în stil renascentist (Palatul dinspre Oraș – actualmente cu o galerie neogotică în față). În anul 1724 castelul intră în proprietatea tezaurizatului habsburgic, situație care se menține până în 1880. Noua destinație, după anul 1724, produce monumentului daune însemnate, printre care și două incendii, ultimul, cel din 1854, transformându-l într-o ruină, după care este abandonat până în 1868, când începe restaurarea care datează până în 1914. Castelul a suportat noi intervenții de restaurare între anii 1956-1968.
Unicitatea monumentului de la Hunedoara constă în gradul înalt de reprezentativitate pentru arhitectura militară din sud-estul Europei secolului XV, el întrunind, de asemenea, cele mai dezvoltate elemente de arhitectură civilă, Palatul Mare fiind o construcție de inspirație teutonă, unică în spațiul dominat de regatul maghiar în acea perioadă, ilustrând măreția unei mari familii, cea a Corvinilor.
Castelul devine muzeu
În anul 1974 castelul este transformat în muzeu, care cuprindea inițial piese de lapidariu provenite de la lucrările de restaurare efectuate asupra monumentului la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.
După 1997 începe proiectul de punere în valoare a monumentului care este unic în partea răsăriteană a Europei și reprezentativ pentru arhitectura civilă și militară medievală.
Una dintre legendele care îi atrag în ultimii ani pe străini la castel, lansată de prof. Radu Florescu, este în legătură cu întemnițarea aici a lui Vlad Țepeș.
În ceea ce privește numărul vizitatorilor la monumentul de arhitectura Castelul Corvinilor, acesta a crescut foarte mult în ultimii ani. În cursul anului 2016, peste 300 de mii de turiști, din toate colțurile țării, au trecut pragul Castelului Corvinilor.
Tarifele de intrare la Muzeul Castelul Corvinilor sunt stabilite anual și votate de Consiliul Local Hunedoara. Pentru anul 2017 tarifele au fost stabilite astfel: adulți – 20/25/30 lei, în funcție de perioada calendaristică, pensionari – 10 lei, elevi și studenți – 5 lei, ghid audio, video – 6 lei, ghidaj – 30 de lei, grupuri (mai mari de 30 de persoane) adulți – 15/20/25 de lei, în funcție de perioada calendaristică, grupuri (mai mari de 30 de persoane) pensionari – 8 lei, grupuri (mai mari de 30 de persoane) elevi și studenți – 4 lei.
În funcție de perioada în care vă propuneți să vizitați castelul, aveți ocazia să asistați și la diferite evenimente care au loc aici: Târgul Castelelor, Opera Nights ori festivaluri cu temă medievală.