A apărut monografia Devei

DSCN7651O lucrare cât se poate de interesantă, o carte de vizită a municipiului de la poalele Cetății, „Deva, monografie” a fost lansată ieri, în Foaierul Central al Casei de Cultură „Drăgan Muntean”.

„De multă vreme se simțea nevoia elaborării unei monografii cu adevărat științifice dedicate municipiului de la poalele Cetății. Primăria Municipiului Deva împreună cu Biblioteca Județeană, în virtutea unei bune colaborări de-a lungul timpului, au avut această inițiativă și ambele instituții au detaliat proiectul Deva, monografie, un demers ambițios și complex, de mare răspundere”, spune Ioan Sebastian Bara, manager al Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.

Potrivit managerului Bibliotecii Județene, aceasta este „prima lucrare cu caracter științific, de mare anvergură, prima monografie autentică a municipiului Deva. La elaborarea ei a luat parte un colectiv interdisciplinar format din cunoscuți specialiști – naturaliști, istorici, profesori, bibliografi – care au studiat documente de arhivă, majoritatea acestora aduse pentru prima dată la cunoștința publicului. A fost valorificat imensul fond documentar al Devei, sutele de dosare aflate la Arhivele Naționale și necercetate până acum”.

Monografia este structurată în două volume. Principalele capitole prezintă cadrul natural al Devei, istoria orașului din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre, cu un capitol special dedicat Cetății Deva – simbolul orașului – și cu detalierea unor momente cruciale din istoria așezării, precum Revoluția de la 1848-1849 și Marea Unire de la 1918.

Sunt prezentate pe larg Primăria Municipiului Deva, cu istoricul ei și cu evoluția serviciilor de bază, datele demografice privite în evoluție istorică, principalele confesiuni și culte religioase cu așezările lor, învățământul, cultura și activitatea editorială a orașului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.