ADRIAN SITARU: INTERVIU DESPRE “ILEGITIM”

ILEGITIM_Still 05.(c)credit photo Domestic Film ILEGITIM_Still 03.(c)credit photo Domestic Film

LA_TIMP_D12 (8) ILEGITIM_Still 04.(c)credit photo Domestic Film

Regizorul hunedorean Adrian Sitaru îşi lansează cel mai recent lungmetraj la Festivalul de Film de la Berlin. Evenimentul are loc pe data de 11 februarie. Filmul, care spune povestea iubirii ilegitime dintre doi fraţi, a fost selectat la secţiunea Forum a festivalului. Adrian Sitaru ne-a povestit şi nouă câteva lucruri despre noul său film.

De unde a pornit ideea filmului?

Alina Grigore a venit la mine, în 2013 cred, cu ideea de a face un film în care să includem şi actori ai şcolii ei de actorie. Avea un fel de scenariu, mai degrabă o piesă de teatru scrisă de ea. În plus, personajele din acea piesă erau deja bine construite şi cunoscute de către actorii ce mai tarziu aveau să facă filmul. Au rămas din acea propunere personajele. Am lucrat împreună pe ele timp de încă un an, propunându-mi însă să nu avem un scenariu, acesta să se contruiască pe parcurs, lucrând. Asta şi pentru că îmi doream să fac altfel acest film, mai aproape de documentarul observaţional, însă cu personaje ficţionale.

Aşadar, ideea incestului, ca şi altele, s-a născut pe parcurs, nu a existat un scenariu şi nu am vrut să impun nimic. Dar foarte probabil a existat ideea unei poveşti de dragoste imposibile în jurul căreia s-au coagulat la un moment dat acţiunile filmate. De exemplu personajele textului de la început al Alinei se numeau Julie şi Romi, cu trimitere bineînteles la Romeo şi Julieta.

Când aţi început să scrieţi scenariul şi cât a durat până când au început filmările?

Aş putea spune că la scenariu s-a lucrat din prima zi, la fel de bine că nu ne-am dorit niciodată un scenariu clasic, cu replici clare şi situatii scrise. Nu a existat un scenariu cu replici scrise ce l-au avut actorii, dar a existat un draft al meu pe hârtie ce se modifica zi de zi în funcţe de ce se întampla la filmare între personaje cu o zi înainte.
A durat mai mult de un an munca cu personajele ficţionale, cu actorii, mult mai importantă decât scenariul în sine.

Cât timp a durat filmarea?

Filmarile au avut loc pe parcursul a două săptămâni, timp în care actorii au fost 24/24, 7 zile din 7 în pielea personajelor.

Unde au fost făcute filmările?

Bucureşti.

Care a fost un moment dificil din timpul filmărilor?

Nu pot spune ca a existat aşa ceva. A fost o scenă ce era filmată incognito într-un troleibuz. Camera era ascunsă într-o cutie de carton. A trebuit să o tragem de vreo 3 ori, ba nu era clară imaginea, ba sunetul avea probleme, ba era prea mult soare. Chiar dacă a fost dificil, mai degrabă ne-am amuzat.

Spune-mi câteva întâmplări haioase de la filmări

Am avut un hamster ce am hotărât că trebuie să apară în film. Spuneam mai sus că filmările evoluau imprevizibil de la o zi la alta chiar şi pentru mine, în funcţie de ce se întampla într-o zi, actorii primeau sarcini, personalizat pe email, pentru următoarea zi. Am constatat cu surprindere că una dintre actriţe avea fobie la acest gen de animale. A ieşit o scenă savuroasă ce a şi rămas în film. Mai mult, hamsterul a evadat peste noapte, deşi mai aveam nevoie de el. Cred că actorii pot povesti mai multe întâmplări hazlii, până la urmă ei au stat 24 din 24 împreună, în personaj.

Când va fi premiera în România?

Pe 18 martie.

Ce înseamnă pentru tine şi pentru echipă faptul că filmul a fost selectat la Festivalul de la Berlin?

Înseamnă că nu ne-am chinuit degeaba, ca deşi o comisie CNC l-a considerat un proiect prost s-a dovedit un învingător, că acest film atât de greu de născut şi cum ziceam nedorit de către unii, îşi va face apariţia în lume într-un loc select şi sper că va avea o “viaţă” lungă şi frumoasă.

Scenariul filmului “Ilegitim”  este semnat de Adrian Sitaru şi Alina Grigore. Din distribuţie fac parte: Alina Grigore, Robi Urs, Bogdan Albulescu, Adrian Titieni, Miruna Dumitrescu, Cristina Olteanu şi Liviu Vizitiu.
Adrian Sitaru a regizat până acum încă trei lungmetraje: “Pescuit sportiv”, “Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, “Domestic” şi mai multe scurtmetraje. Hunedoreanul a câştigat în ultimii ani mai multe premii la diferite festivaluri de film naţionale şi internaţionale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.