Ținutul Pădurenilor și Țara Hațegului, promovate cu fonduri elvețiene

2

Vreți să aflați care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat din județul Hunedoara, ce tradiții sau meșteșuguri mai există în satele hunedorene sau… unde să vă cazați când ajungeți în zonă? Un proiect pe fonduri elvețiene a fost gândit să promoveze toate aceste lucruri. Inițiat de către Fundația Centrul de Asistență Rurală, împreună cu Centrul KaosPilots din Elveția și Institutul Intercultural Timișoara, proiectul “Conexiuni Culturale pentru dezvoltarea sustenabilă a Microregiunii Ținutul Pădurenilor – Țara Hațegului” a fost prezentat în cadrul unui seminar care a avut loc ieri, la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, dar și antreprenori interesați de acest proiect.

Toate informațiile se vor găsi online

Potrivit managerului Gal Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor, Paula Enuț, ceea ce își propune acest proiect este “cartarea, identificarea în baza unor fișe de specialitate a tuturor monumentelor, nu doar a celor aflate pe lista de interes local și județean, ci și a celor mai puțin cunoscute, dar și a resurselor turistice și culturale imateriale: tradiții și obiceiuri”. Totul va fi realizat în baza unor exemple preluate de la partenerul din Elveția.

“Turismul în țările dezvoltate merge pe tot felul de povești ale locului, unele chiar inventate. Noi avem aceste legende, dar nu prea am știut să le valorizăm”, spune Paula Enuț. Tot în cadrul acestui proiect se va realiza o platformă online, o aplicație smartphone, dar și o hartă care să ajute la promovarea microregiunii.

O microregiune de aproape 3000 de kilometri pătrați

“Atractivitatea acestui proiect vine din faptul că specialiștii nu au lucrat independent, ca la alte proiecte, ci au antrenat comunitatea să lucreze cu ei, astfel că proiectul a venit cu o plus valoare formidabilă. Asta pentru că ceea ce cunosc oamenii locului nu va ști niciodată un specialist oricât de competent ar fi. Iar la final, pentru a nu rămâne o strategie uitată într-un sertar, ca multe altele, ca să o facem vie și funcțională, se va constitui o structură juridică, de tip asociativ, care să gestioneze, să atragă finanțări și să promoveze aceste resurse”, explică Paula Enuț.

Microregiunea Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor cuprinde 26 de comune, 183 de sate și se întinde pe o suprafață de 2770 de kilometri pătrați. “Haideți să arătăm că această microregiune poate să fie un exemplu de bună practică! Haideți să ne întâlnim mai des și să demonstrăm că împreună putem dezvolta această zonă”, îndeamnă Liliana Țolaș, manager al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.