«

»

Apr 22

Nu uitați de “Exponatul lunii”!

cana propaganda 31 martie 2016 (4)Mai aveți la dispoziție o săptămână ca să vedeți exponatul din această lună, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Este vorba despre o cană de propagandă din timpul Primului Război Mondial, care face parte din colecția de Istorie Modernă a muzeului. Astfel de obiecte erau folosite de propaganda militară atât pentru a îndemna tinerii să se înroleze în armată, cât și pentru a populariza ideea alianțelor „indestructibile”, alături de căni fiind utilizate batiste brodate, cărţi postale, schiţe, fotografii panoramice.

Cana de propagandă expusă la Muzeul Civilizației Dacice și Romane provine din Imperiul Austro-Ungar, fiind fabricată din porţelan alb, cu toartă, și are o înălţime de 9 centimetri, diametrul gurii de 8 centimetri, iar diametrul bazei de 5,5 centimetri, rezultând o formă tronconică. Baza este ornamentată cu o bandă de decor în relief, iar deasupra acesteia se află o alta, compusă din culorile roșu-alb-verde, reprezentând steagul ungar, arătând de fapt poziţia de egalitate pe care Ungaria o avea în cadrul alianţei. Însă, punctul de atracţie îl constituie cei doi împăraţi și aliaţi Franz Joseph și Wilhelm al II-lea, prezentaţi în două medalioane poziţionate faţă în faţă, în partea centrală a canei. Împăraţii aliaţi în blocul Puterilor Centrale poartă uniforme militare de ceremonie, completate cu ordine și decoraţii. Fiecare medalion este mărginit de steagul statului căruia îi aparţine conducătorul, respectiv Austro-Ungaria și Germania.

Produse în număr mare în timpul Primului Război Mondial, cănile de propagandă, pe care azi le mai putem vedea doar în colecţiile muzeale, ne transmit peste timp, imagini document ale alianţei fostelor imperii din centrul Europei.

Muzeul din Deva este deschis de marți până duminică, între orele 10 și 18.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>