“Noaptea Muzeelor” la Deva și Orăștie

noaptea-muzeelor-2015-50-150x150

foto: Daniel I. Iancu

Mai multe manifestări reunite sub genericul “Noaptea Muzeelor” vor avea avea loc la sfârșitul acestei săptămâni la Deva și Orăștie, la Palatul Magna Curia, respectiv la Muzeul de Etnografie și Artă Populară, secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Deschiderea oficială va avea loc, la Deva, sâmbătă, de la ora 16. De la ora 16.30, va fi organizată o paradă de costume antice, medievale și tradiționale românești, iar între orele 17.00 și 21.00 se vor desfășura reconstituiri istorice din perioada antică – dacică și romană – constând în: prezentarea unor informații legate de istoria dacilor, rolul trupelor auxiliare romane în timpul războaielor dacice, echipament militar și civil, simularea unor lupte daco-romane. Nu vor lipsi reconstituirile istorice din perioada medievală constând în paradă de costume și dans medieval. De asemenea, se vor organiza ateliere de gastronomie antică, metaloplastie, pielărie, tors, țesut, cusut, confecționarea de produse din os și corn, olărit. Doritorii se vor putea implica și ei în diversele activități cu publicul: jocuri romane, tir cu arcul, aruncarea suliței. Pentru cei mici vor fi organizate jocuri interactive și o paradă cu personaje Disney. De la ora 20.00, se va juca piesa de teatru „Natasha” de Cehov.

Tot sâmbătă, 21 mai 2016, la sediul Muzeului de Etnografie și Artă Populară din Orăștie, începând cu ora 19.00 se vor derula o serie de acțiuni. Astfel, între orele 19 și 20 va avea loc o paradă etnografică și reprezentație artistică – dansul călușarilor (Asociația „Valea Dacilor” din Orăștioara de Sus și Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” din Deva). De la ora 20.30 se va dezveli o placă memorială pe fațada muzeului în onoarea localnicilor care în anul 1952 au donat bunuri muzeului.  De la ora 21.00 va avea loc vernisarea expoziției „Tradiții meșteșugărești” și o demonstrație in vivu cu meșteșugari locali, iar de la ora 21.30 doritorii vor putea urmări o video-proiecție de documentare etnografice.

Pentru mai multe informații despre evenimentul „Noaptea Muzeelor 2016” la nivel național și internațional se poate accesa site-ul www.noapteamuzeelor.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.