Kalman Sztrharszky: “Aparatul de fotografiat este o ustensilă cu care creez”

Kalman 1

Artistul plastic Kalman Sztrharszky a adus în fața publicului hunedorean o expoziție de fotografie cât se poate de interesantă și apreciată mult de către colegii artiști prezenți la vernisajul care a avut loc zilele trecute la Galeriile de Artă de la Hunedoara

“Kalman Sztrharszky este un exemplu pentru orice artist de grafică. Deși, la prima vedere pare o expoziție de fotografie, putem spune că este una de grafică. Aparatul de fotografiat este folosit, dar parcă unele lucrări sunt realizate cu penița”, spune artistul plastic Tiberiu Fazakas.

Cutia cu 60 de bomboane

Kalman Sztrharszky a expus la Hunedoara 60 de lucrări realizate în ultimul an. Fotografiile sunt făcute atât în țară, cât și în străinătate. “În general, este vorba despre lucruri nesemnificative pe lângă care trecem zilnic fără să le băgăm în seamă, dar pe care eu am încercat să le pun în valoare prin fotografie”, explică artistul Kalman Sztrharszky.

Kalman 2Kalman

Expoziția a fost intitulată generic “Cutia cu bomboane”. “De ce Cutia cu bomboane? Pentru că aceste fotografii reprezintă niște emoții pe care eu am încercat să le ambalez frumos și să le așez în această incintă – cutie, care este Galeria de Artă”, spune Kalman Sztrharszky.

Kalman Sztrharszky, un talent incontestabil

“Johnny, cum îi spunem noi, este o demonstrație precisă a talentului”, consideră Torino Bocăniciu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Deva.

Kalman Sztrharszky a terminat Liceul de Arte. Nu și-a continuat studiile în domeniu, dar simțul artistic a rămas viu în sufletul lui. Și-a îndreptat atenția spre fotografie încă din adolescență. A trecut de la fotografia pe film, la cea digitală, iar în ultimii câțiva ani s-a dedicat din ce în ce mai mult acestei arte vizuale.

“Ceea ce îl caracterizează pe Johnny sunt două cuvinte: măiestrie și profesionalism. În scurtă vreme el a reușit să își organizeze o serie de expoziții personale de o calitate artistică deosebită. Se vede că a avut o bază solidă, cursurile școlii de arte, dar și harul cu care s-a născut l-au ridicat la acest nivel artistic incontestabil”, consideră și artistul plastic Doina Reghiș Ionescu.

Expoziția lui Kalman Sztrharszky rămâne pe simezele Galeriilor de Artă de la Hunedoara încă două săptămâni și poate fi vizitată de către doritori.

“Pentru mine aparatul de fotografiat este o ustensilă cu care creez”, conchide Kalman Sztrharszky.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.