«

»

Mar 13

Elevii de la „Fizitec” se pregătesc pentru cel mai mare concurs de robotică din România

Sursa foto: facebook/RobotX Hunedoara

Elevii de la Colegiul Național de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara, coordonați de  profesorul Mircea Nistor, se pregătesc să participe la cel mai mare concurs de robotică  pentru licee din România. Este vorba despre First Tech Challenge Romania (FTC). Echipa lucrează de câteva luni pentru realizarea unui robot, pe care l-au intitulat RobotX, cu care să se prezinte la competiție, dar, din păcate au reușit cu greu să strângă resursele necesare și mai au nevoie de încă 3.000 de lei pentru definitivarea proiectului.

Clubul „Fizitec”, adică elevii profesorului Mircea Nistor, sunt recunoscuţi pentru pasiunea lor şi pentru proiectele îndrăzneţe, iar RobotX este cea mai recentă provocare. Este pentru prima dată când elevii hunedoreni, pasionaţi de fizică, lucrează robotică la acest nivel. Şi asta pentru că americanii care organizează concursul în Statele Unite au impus condiţii draconice pentru această competiţie. Un adevărat campionat de robotică, First Tech Challenge Romania (FTC) va aduce în concurs cei mai buni copii pasionaţi de tehnică, iar organizatorul are aşteptări mari: trebuie respectate anumite dimensiuni şi cerinţe clare.

Sursa foto: facebook/RobotX Hunedoara

Copiii își doresc ca robotul lor să facă o grămadă de chestii: să se mişte de unul singur, să arunce mingi, să ridice o bilă mare de un metru. Practic, el trebuie să reziste în faţa celorlalţi roboţi, la ciocnirile lor, să ştie să apese butoane, să găsească linii albe. Va avea o grămadă de lucruri de făcut şi unele, pe mod autonom, adică de unul singur. Cei 20 de elevi din echipa hunedoreană de robotică lucrează de mai bine de două luni la acest proiect şi îi mai aşteaptă multă muncă până la final. Ei au lucrat atât în weekend-uri și după orele de curs.

RobotX, o provocare pentru elevii hunedoreni

Cea mai mare competiţie de tehnologie şi inovaţie din Romania a adus la Hunedoara nu doar o provocare pentru inteligenţa şi pasiunea echipei RobotX, ci şi una financiară. Pentru ca echipa de robotică să îşi definitiveze proiectul şi să aibă şanse de reuşită la concurs, elevii au nevoie de susţinere. Aşa că au apelat la sprijinul comunităţii: „Din păcate, kitul pe care l-am primit nu ne ajunge pentru robot. Toate plăcile de aluminiu preperforate ni s-au terminat deja şi avem nevoie să completăm cu tablă de aluminiu, profile de aluminiu, policarbonat compact, cunoscut şi ca lexan. În plus, avem nevoie de două telefoane şi ne trebuie doar un anumit tip, pe care nu îl avem şi nici nu poate fi înlocuit. Cei care organizează competiţia din Statele Unite, ne-au indicat exact ce putem folosi. În general, sunt lucruri care se obţin cu greu de „dincolo”, iar pe piaţa autohtonă sunt destul de scumpe. Unul dintre ele este Motorola Moto G3, care este în lista lor scurtă, care în rest recomandă tipuri de telefon care sunt exorbitant de scumpe. Oamenii ne pot ajuta cu mărunţişuri din astea de infrastructură, lucruri din care noi putem construi roboţelul”, explică profesorul de fizică, Mircea Nistor.

Au nevoie de sprijin financiar

Deocamdată, echipei RobotX li s-au alăturat cei de la Free Bikers Hunedoara, care au şi iniţiat o campanie pentru a obţine sprijin pentru realizarea robotului. Oricine vrea să ajute se poate alătura campaniei donând bani sau tot felul de piese, precum tablă sau profile de aluminiu, şuruburi sau piuliţe. Donaţiile cu menţiunea „Pentru RobotX” se pot face în contul BCR RO79RNCB0162110067220001. Competiția First Tech Challenge Romania va avea loc în perioada 25 – 26 martie 2017, la Bucureşti şi implică peste 800 de elevi de liceu, 33 de oraşe din ţară şi 53 de echipe din cele mai bune licee ale României.

Text: Laura Oană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>