«

»

Nov 21

Cercetători hunedoreni prezenți la Alba Iulia

dsc08711

sursa foto: Rareș Diodiu

Mai mulți specialiști de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, în zilele de 17 și 18 noiembrie 2016, la sesiunea științifică cu titlul „Unitate, continuitate și independență în istoria poporului român. 98 de ani de la Marea unire (1918-2016)”, eveniment organizat de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba iulia și Direcția Județeană pentru Cultură Alba.

În cadrul evenimentului au fost prezentate 107 lucrări științifice de către cercetători de la diferite instituții de învățământ universitare, de la muzee, arhive și biblioteci sau de la institute și centre de cercetare din toată țara și nu numai: Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu; Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș; Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva; Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Muzeul de Istorie Turda; Muzeul de Istorie Aiud; Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca; Muzeul Țării Crișurilor Oradea; Muzeul „Tarisznyás Márton” Gheorghieni; Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din cadrul Academiei Române București; Muzeul Județean „Alexandru Ștefănescu” Târgu-Jiu; Muzeul Național de Istorie a României București; Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca; Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca; University of British Columbia; Universitatea de Vest Timișoara; Muzeul Banatului Montan Reșița; Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca; Muzeul Județean Satu Mare; Arhiepiscopia Ordoxă a Alba Iuliei; Universitateae „Petru Maior” Târgu-Mureș; Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu; Muzeul Olteniei Craiova; Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale; Serviciul Județean Hunedoara al Arhivelor Naționale; Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității; Muzeul Național al Banatului Timișoara; Muzeul Județean Mureș; Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca; Muzeul Național al Țăranului Român București; Muzeul Național Brukenthal Sibiu; Muzeul Bucovinei Suceava; Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare Cluj-Napoca; Muzeul de Artă Timișoara; Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău; Muzeul Cetății și Orașului Oradea; Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” București; Complexul Muzeal Bucovina Suceava; Muzeul Național Peleș Sinaia; Universitatea „Transilvania” Brașov; Biblioteca Națională a României – Filiala Batthyaneum Alba Iulia; Direcția Județeană pentru Cultură Prahova; Muzeul Marinei Constanța, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie etc.

dsc08640

sursa foto: Rareș Diodiu

Cercetătorii de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, incluzând și secțiile din teritoriu, au prezentat în cadrul manifestării următoarele lucrări: Marius Ciută, Mihaela Maria Barbu, Industria litică cioplită eneolitică din situl Şeuşa-Gorgan, judeţul Alba; Cătălin Rişcuţă, Descoperiri arheologice aparţinând bronzului timpuriu de la Hărău (jud. Hunedoara); Ioan Alexabdru Bărbat, Cătălin Rişcuţa, Antoniu Marc, Ioana Barbu, Marius Barbu, Un nou sit arheologic descoperit pe teritoriul satului Sântandrei (oraş Simeria), judeţul Hunedoara; Iosif Vasile Ferencz, Marius Barbu, Ioan Alexandru Bărbat, Inventarul complexului 34 de la Tărtăria Pietroşiţa, jud. Alba; Marius Barbu, Daniel Costin Ţuţuianu, Ioana Barbu, Antoniu Marc, Ioan Alexandru Bărbat, Ionuț Cosmin Codrea, Hambarul roman de la Aldăcuţu Mic, Sântandrei, jud. Hunedoara; Cristina Mitar, Atelierul de prelucrare a osului şi cornului din castrul de la Râşnov; Mihai Căstăian, Biserica evanghelică din Romos; Daniel I. Iancu, Impresii din Marele Război, 1914-1919. Însemnări dintr-un manuscris inedit aflat la muzeul din Deva.

„Sesiunea muzeului din Alba Iulia reprezintă o tradiție în acest domeniu al cercetării științifice la nivel național, fiind programată să se desfășoare, așa cum este și firesc, în preajma celui mai mare eveniment din istoria modernă și contemporană a României: realizarea Unirii. Ne bucurăm că cercetătorii muzeului din Deva pot participa la asemnea evenimente într-un număr atât de mare, pentru a-și expune rezultatele muncii lor și pentru a intra în contact cu specialiști de alte instituții de profil din țară, respectiv muzee, dar și de la universități, biblioteci, arhive sau centre și institute de cercetare. Pe de altă parte, tot cu această ocazia a vut loc și o întâlnire foarte eficientă între reprezentanții și delegații mai sus amintelor instituții, prin care s-au pus bazele unei colaborări care să se concretizeze în cursul anului 2018 într-o expoziție itinerantă dedicată Marii Uniri”, a declarat dr. Daniel I. Iancu, purtător de cuvânt al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>